Meteen naar de inhoud

Strategische Spellen

Wat zijn strategische spellen?

Strategische spellen zijn voor doordenkers! Denk jij graag goed na voordat je je volgende stap maakt? Dan ben jij waarschijnlijk heel goed in strategische spellen. Een strategie is een plan van aanpak. Deze bedenk je vooraf, zodat je gedurende het spel meer kans hebt om te winnen. Het liefst ben jij dus jouw medespelers te slim af! Een goed strategisch bordspel zorgt niet alleen voor vermaak, maar stelt ook jouw intelligentie, creativiteit en gevatheid op de proef! 

Wat is er leuk aan strategische spellen?

Hoewel je bij een strategisch bordspel goed moet nadenken over jouw volgende speelbeurt, kan je er nog steeds veel lol mee beleven. Doordat de geluksfactor maar een hele kleine rol “speelt”, komt het dus echt aan op de vaardigheden van de spelers. Strategische bordspellen zijn dan ook goede manieren om jouw gezelschap nog beter te leren kennen. 

Met hoeveel mensen kan ik een strategisch spel spelen?

Een strategisch bordspel kan meestal worden gespeeld met twee tot en met wel tien spelers. Dit maakt het geschikt voor kleine en middelgrote gezelschappen. Verder is deze categorie geschikt voor alle leeftijden. Elke leeftijdsgroep heeft een eigen moeilijkheidsgraad. zodat het altijd gezellig blijft.

Wat zijn volgens ons de top 3 strategische spellen?

Geen idee welke het beste past bij jouw gezelschap? Geen probleem! Wij hebben natuurlijk al lang een top 3 klaarliggen voor jou. 

7 Wonders

7 wonders spel
7 wonders spel

Het bordspel 7 Wonders neemt je mee naar de zeven grote steden van de oudheid! Het heeft een sterke strategische invalshoek, maar is alsnog toegankelijk voor iedereen. Er is genoeg variatie in de vele speelkaarten, waardoor het spel tot het eind spannend blijft. Hoe meer spelers, hoe leuker het spel wordt. 

In dit strategische bordspel neem je deel aan de eeuwige wedloop van vooruitgang, benut je de natuurlijke rijkdom van je land, oefen je militaire macht uit en ontwikkel je handelsbetrekkingen. Het doel is om één van de zeven architectonische wereldwonderen te bouwen!

De aanbevolen leeftijd voor 7 Wonders is vanaf 10 jaar vanwege de moeilijkheidsgraad. Je kan dit met z’n tweeën of maximaal zevenen spelen. De speelduur is ongeveer een half uur, waardoor je meerdere rondes achter elkaar kan spelen. Ook zijn er diverse uitbreidingen beschikbaar.

Ticket to Ride

Ticket to ride spel
Ticket to ride spel

In het bordspel Ticket to Ride (USA) ga je op avontuur met de trein dwars door Amerika. De spelregels zijn simpel uit te leggen, waardoor het hele gezin kan meespelen. Hoewel het spel uitdagender wordt met meer spelers, is het ook nog steeds leuk met z’n tweetjes. Er zijn genoeg verschillende bestemmingskaarten, waardoor het spel erg herspeelbaar is.

Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Dat doe je door kaarten te verzamelen met verschillende types wagons, waarmee je treinroutes tussen steden kunt claimen. En hoe langer de route, hoe hoger je score! Je kan ook punten scoren door bestemmingskaarten te volbrengen; dit doe je door twee verafgelegen steden met elkaar te verbinden. Daarnaast krijg je ook punten als jij de langste aaneengesloten route hebt gebouwd. Genoeg kansen dus om te winnen!

De aanbevolen leeftijd voor Ticket to Ride is vanaf 8 jaar en kan minimaal door 2 en maximaal door 5 spelers worden gespeeld. Hoe meer spelers, hoe strategischer je moet nadenken! De speelduur is ongeveer 1 uur.

Dixit

Dixit Spel

En als laatste hebben wij het bordspel Dixit uitgekozen voor onze top 3. Dixit is een inspirerend en creatief spel voor jong en oud. Het spel daagt je uit om leuke ideeën te bedenken voor de verschillende plaatjes op de kaarten. Er zijn heel weinig spelregels, waardoor het erg geschikt is om met kinderen te spelen.

Dit sprookjesachtige spel bestaat uit hele artistieke kaarten die voor interpretatie vatbaar zijn. In elke ronde is een speler de verteller en moet die één van zijn kaarten beschrijven door middel van een woord, een zin, of het maken van een gebaar of geluid – alles is toegestaan! Het doel is om jouw tegenstanders zo goed mogelijk in te schatten, zodat jouw beschrijving niet té makkelijk noch té moeilijk is. Als zij stemmen op de juiste kaart, dan scoor je punten!

De aanbevolen leeftijd voor Dixit is vanaf 8 jaar en heeft een lage moeilijkheidsgraad. Het spel is te spelen met 3 tot 6 spelers en duurt ongeveer een half uur.