Meteen naar de inhoud

Korte Spellen

Wat is een kort spel? 

Korte Spellen zijn handig want soms heb je gewoon niet zoveel tijd om spelletjes te spelen, maar heb je heb je wel zin om even binnen een half uurtje een potje mee te spelen. Of wil je met het gezin een spelletje spelen, maar zijn de kinderen nog onder de 12 en is hun aandachtsspanne niet al te groot? Ook voor hen is het korte spel dé oplossing! Korte spellen zijn meestal heel eenvoudig, geschikt voor jong en oud en hebben natuurlijk een korte speeltijd.  

Wat is er leuk aan korte Spellen? 

Het leuke aan korte spellen is dat je het met elk gezelschap kan spelen vanwege de eenvoudige regels en de geschiktheid voor alle leeftijden. Ook vraag je niet te veel tijd en moeite van je medespelers en kan je het lekker kort houden. En als het toch veel leuker dan je dacht, blijkt te zijn? Dan speel je het gewoon meerdere keren achter elkaar!

Met hoeveel mensen kan ik een kort spel spelen? 

Korte spellen kun je meestal in kleine gezelschappen spelen, maar er zullen vast wel een paar uitzonderingen zijn. Deze spellen zijn helaas niet heel geschikt voor grote groepen.

Wat zijn volgens ons de Top-3 korte spellen?

Op zoek naar een spel dat niet te veel tijd en moeite vergt? Wij hebben hieronder onze top 3 voor jullie neergepend voor een snel overzicht.

Het kaartspel Beverbende

Beverbende spel

Dit kaartspel is een combinatie van tactiek en geheugen. Met 4 kaarten in de hand, waarvan je maar 2 mag bekijken. Je trekt een kaart en voert een actie uit. Probeer je medespelers te misleiden, want je kunt onmogelijk alle kaarten onthouden. Degene met de minste strafpunten, wint een ronde! Maar hoe langer het spel duurt, hoe lager het aantal punten van je medespelers worden. Dus wacht niet te lang met uitspelen!

Hoewel dit korte spel er heel kinderlijk uitziet, genieten ook volwassenen volop ervan. Het is zelfs klein genoeg om mee op reis te nemen. Het is een spel dat je even snel tussendoor kan spelen, waardoor het erg leuk blijft. De kinderen scoren waarschijnlijk wel hoger met het onthouden vergeleken de volwassenen.

De aanbevolen leeftijd is 6 en ouder, vanwege de eenvoudige spelregels en de korte duur. Je kan Beverbende met minimaal 2 en maximaal 6 spelers spelen en het duurt maar 20 minuutjes.

Het kaartspel Saboteur

Saboteur spel
Saboteur spel

Als tweede kaartspel hebben wij gekozen voor Saboteur in onze top 3. In dit prachtig vormgegeven spel leggen je mede-kabouters een route aan naar de verborgen edelsteen in de mijnen. Maar.. er zijn ook saboteurs die jou proberen te verhinderen! Aan het begin van het spel krijg je in het geheim een rol toegewezen: kabouter of saboteur. Je weet dus nooit precies wie je tegenstanders zijn of wie hetzelfde doel nastreeft als jij. 

Saboteur is er snel bijgehaald en ook weer snel opgeruimd, dus ook ideaal om op reis mee te nemen of even tussendoor te spelen. Ook is dit korte spel een uitzondering, want je kan het met een gezelschap van wel 10 spelen! En bluffen is natuurlijk altijd leuker in een grotere groep. Het is pas duidelijk wie er gewonnen heeft, nadat de goudklompjes zijn geteld aan het einde van het spel.

De aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar. Het spel heeft 3 rondes; in totaal is de speelduur een half uurtje. Het zeldzame aan dit spel is dat het geschikt is voor kleine (min. 3) en grote gezelschappen van maximaal 10 spelers. Sinds kort zijn er ook uitbreidingen die zeker ook de moeite waard zijn om aan te schaffen!

Het kaartspel Bonanza

Als laatst hebben we het korte spel Boonanza gekozen voor een plekje in onze top 3. Ook dit kaartspel ziet er best kinderlijk uit, maar heeft ook genoeg diepgang voor de volwassen spelers onder ons. Het doel is om verschillende boonsoorten te zaaien en oogsten. De één is minder of juist nog zeldzamer en dus minder of veel meer waard. De winnaar is natuurlijk de bonenkweker die het meest strategisch (of gewiekst) kan verhandelen!

Boonanza is een grappig en interactief spel dat niet alleen mooi is vormgegeven, maar ook heel compact. Hierdoor is ook dit kaartspel makkelijk mee te nemen naar overal en nergens. Hoewel je ver komt met tactiek, heb je ook een beetje geluk nodig. Het spel kan verrassende wendingen nemen en blijft daardoor elke keer leuk om te spelen. 

De aanbevolen leeftijd voor dit korte spel is vanaf 10 jaar en duurt ietsje langer dan het normale korte spel namelijk 45 minuten. Je kan Boonanza met een klein gezelschap spelen van 3 tot en met 5. Ook hiervan zijn er uitbreidingen te verkrijgen.