Meteen naar de inhoud

Klassieke bordspellen

Wat is een klassiek bordspel?

Klassieke bordspellen doen je denken aan ganzenbord, slangen en ladders, en soortgelijke spelletjes. Deze bordspellen hebben velen in hun jeugd gespeeld, waardoor het een extra nostalgische lading heeft die je lekker warm van binnen laat voelen. Even terug naar vroeger! Geen lastige spelregels, gewoon eenvoud en plezier.

De klassieke bordspellen zijn natuurlijk het bekendst! De meeste klassieke bordspellen zijn met de tijd vernieuwd en in een modern jasje gestoken, maar het concept bleef altijd hetzelfde. Zo kan je nu ook pinnen bij Monopoly en heeft de moderne versie van Mens Erger Je Niet een dobbelsteen die in het midden van het speelbord verpakt zit.

Wat is er leuk aan klassieke bordspellen?

Zeker in de huidige situatie maken klassieke bordspellen een comeback! Hoewel de moderne versies heel handig en toegankelijk zijn voor een ieder, spelen mensen toch liever in groepsverband, gezellig aan tafel. Old school dus!

Deze categorie is vooral populair onder de leeftijdsgroep die nu dezelfde pret van vroeger wilt doorgeven aan hun kinderen. Maar ook jongeren spelen deze klassieke spellen graag met vrienden om hun herinneringen weer boven te halen (of nieuwe te maken). Alleen nog wat hapjes en drankjes erbij en spelen maar!

Met hoeveel mensen kan ik een klassiek bordspel spelen?

Klassieke bordspellen kun je lekker knus met z’n tweeën spelen of in groepsverband. Je kunt zelfs in oneven groepsverband spelen, omdat dit soort spellen meestal niet in teamverband worden gespeeld. Elke individuele speler speelt voor zichzelf, waardoor je ook met 3 of 5 of soms zelfs 7 spelers kan spelen. 

Klassieke bordspellen, wat is onze top 3?

Wij hebben een top 3 klassieke bordspellen voor jullie samengesteld, zodat je snel en makkelijk het gezelligste klassieke spelavond thuis kan organiseren met je vrienden of gezin. Je herkent ze vast allemaal!

Mens Erger Je Niet

Mens erger je niet spel

Wie kent het klassieke bordspel Mens Erger Je Niet! nou niet? Een vermakelijke spel dat al decennia lang wordt gespeeld door jong en oud. Zelfs de opaatjes en omaatjes kunnen dit met hun kleinkinderen spelen. Dit spel is tijdloos en makkelijk begrijpbaar voor alle leeftijden. En als het niet gaat zoals je wilt, denk erom: mens, erger je niet! 

Het doel is om jouw pionnen zo snel mogelijk in het thuisvak te krijgen. Gedurende jouw weg daarnaartoe proberen jij en je tegenstanders elkaars pionnen weer terug te sturen naar het vertrekpunt. En natuurlijk, wie als eerst alle pionnetjes thuis heeft, heeft gewonnen! Mens Erger Je Niet is een echt geluksspel, want je kan alleen vooruit bewegen met het gooien van de dobbelsteen.

Het speelbord is tweezijdig bedrukt. Hierdoor kun je aan één kant met maximaal 4 spelers spelen en aan de andere kant met een klein gezelschap van 6 spelers. Uiteraard kun je ook met z’n tweeën of een oneven getal spelen. Het spel duurt ongeveer maar een half uurtje, maar afhankelijk van jouw gezelschap kan dat ruim een uur duren. De aanbevolen leeftijd is vanaf 6 jaar.

Monopoly

Monopoly Spel

Monopoly is nog zo’n klassieker die iedereen wel kent! Dit beroemde vastgoedspel is voor snelle onderhandelaars waarin spelers kopen, verkopen, onderhandelen en ruilen om al het rijkdom dat er is te bezitten. Hoewel dit spel voornamelijk nostalgie zal opwekken, is het ook geweldig om voor de eerste keer te spelen. Hoe wil je anders de nostalgie voelen in de toekomst?

Het doel van Monopoly is om de allerrijkste te worden door het kopen van straten en het bouwen van huizen en hotels. Om te winnen moet je tactisch kunnen spelen, maar ook een beetje geluk hebben. Behalve gezellig, is het ook een leerzaam spel voor jong en oud. De kinderen leren hoofdrekenen en de volwassenen goed nadenken over de keuzes je maakt. Dit klassiek bordspel is een tijdloos spel waar al hele generatie mee zijn opgegroeid.

Monopoly is te spelen met 2 tot en met 6 spelers. Hoe meer spelers, hoe moeilijker het wordt. Het spel duurt ongeveer een uur, maar zal 9 uit de 10 keer flink uitlopen als je speelt met het maximaal aantal spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar.

Party & Co spel

Party & Co
Party & Co spel

Het klassieke bordspel Party & Co is een mengsel van opdrachten dat je binnen een tijdslimiet moet voldoen.  Het is het ultieme komische spel op feestjes en spelletjesavonden en combineert de beste elementen van de leukste gezelschappen. Ook de speelkaarten zijn enorm gevarieerd met zo’n 2.000 vragen en opdrachten.

Bij elke speelbeurt krijgt een ieder een opdracht in één van de 5 categorieën: liplezen, gebaren, quiz, tekenen en verboden woord. De zandloper bepaalt de tijd! Het concept is vergelijkbaar met het bekende spel 30 Seconds (of omgekeerd, het is maar hoe je het bekijkt). Het is een spel waarbij je alle manieren van communiceren moet gebruiken. Dit leidt soms tot hilarische uitbeeldingen van een woord en is zelfs leuk om te spelen met pubers.

Party & Co is een waar succes op feestjes, omdat je het met een maximum van 20 spelers kan spelen! Het minimum aantal spelers is 3. Hoewel het spel ongeveer 45 minuten duurt volgens de handleiding, zal dat vast afwijken wanneer je met z’n twintigen speelt. Vanwege de moeilijkheidsgraad is de aanbevolen leeftijd voor dit spel 14 jaar.