Meteen naar de inhoud

Kaartspellen

Wat zijn kaartspellen?

Kaartspellen zijn er in alle soorten en vormen. Het kaartspel komt volgens historische bronnen waarschijnlijk uit China. Totdat papier werd uitgevonden, werden speelkaarten nog gemaakt van been of ivoor met uitgesneden symbolen. Wist je dat kaartspellen in het begin als duivels werden gezien en dus in verschillende steden verboden waren? Ondanks alle tegenslagen zijn kaartspellen in hoog tempo razend populair geworden!

Wat is er leuk aan kaartspellen?

Het leuke aan kaartspellen is vooral het gemak. Je kan een pakje kaarten overal mee naartoe nemen en ook overal spelen. Hoewel een tafel altijd handig is, kan je ook prima op de grond of op bed of in de tuin spelen. Ook zijn de meeste speelkaarten heel visueel ontworpen, waardoor iedereen het spel lekker snel kan meedoen.

Met hoeveel mensen kan ik kaartspellen spelen?

Kaartspellen zijn geschikt voor alle groepsgroottes. Er is altijd wel een kaartspel te vinden voor het juiste aantal mensen. Zelfs het bekende kaartspel Solitair kan je in je eentje spelen. Maar Weerwolven speel je het liefst met minimaal 10 mensen om de spanning erin te houden. Genoeg keuze!

Wat zijn volgens ons de Top-3 kaartspellen?

Het aantal kaartspellen is waarschijnlijk oneindig. Je hebt de traditionele, de moderne en allerlei varianten daar tussenin. Wij hebben zoals gewoonlijk een top 3 voor je gemaakt, zodat je binnenkort nog aan de slag kan met jouw spelletjesavond thuis of misschien wel op reis! 

Exploding Kittens

Exploding Kittens Spelen
Exploding Kittens Spel

Dit fantastische kattenspel is voor iedereen die een liefhebber is van katten, lasers, explosies en misschien ook van geitjes. Exploding Kittens lijkt heel erg op het Russische roulette, maar dan met exploderende katjes. Je trekt kaarten uit de stapel waarmee je onder andere jezelf kan verdedigen, een beurt kan overslaan, katten kan afleiden of aanvallen. Maar trek je een kaart met een exploderende kitten? Dan is het spel helaas voorbij voor jou.

De hilarische illustraties op de speelkaarten maken het alleen maar nog grappiger om mee te spelen. Hoewel je dit kaartspel ook met z’n tweetjes kan spelen, is het interactiever met meerdere spelers en dus ook spannender. De potjes duren maar zo’n 10 minuutjes en zijn dus ideaal om even snel tussendoor te spelen. 

Streaking Kittens Spelen
Streaking Kittens

De aanbevolen leeftijd van Exploding Kittens is vanaf 7 jaar vanwege de vrij simpele opzet van het spel, maar biedt ook genoeg diepgang aan volwassen spelers. Het spel is te spelen met minimaal 2 en maximaal 5 spelers. De speelduur is zeer kort en onvoorspelbaar, dus kan je het zo lang laten duren als je maar wilt!

Exploding Kittens uitbreidingen

Exploding Kittens spelen
Exploding Kittens NSFW

The Oatmeal, de makers van Exploding Kittens, hebben een aantal uitbreidingen uitgebracht waaronder Imploding Kittens, Barking Kittens en een NSFW versie van het basisspel. Voor de eerste 2 heb je het originele spel voor nodig. De NSFW versie is een standalone. 

De eerste uitbreiding, Imploding Kittens’ bestaat uit nieuwe kaarten met nieuwe acties. Ook kan je met deze uitbreiding een 6e speler toevoegen! Daarnaast krijg je er ook het levensgrote “Cone of Shame” als onderdeel van het spel. 

Streaking Kittens is de tweede uitbreiding en voegt opnieuw extra kaarten toe met nieuwe acties. Dit zorgt vooral voor meer hilariteit in spel, maar ook enige tactiek. Met deze nieuwe speelkaarten kun je het spel namelijk weer helemaal anders spelen. 

Imploding Kittens Spelen
Imploding Kittens

Als derde uitbreiding kwam The Oatmeal met Barking Kittens. Ook bij deze uitbreiding komen er nieuwe speelkaarten met nieuwe acties en dus extra strategie en humor. Daarnaast ontvang je ook een draagbaar hoofddeksel waarmee je met een extra hand lekker geheimzinnig kunt doen met kaarten die niemand kan zien. Je besluit zelf wanneer je de kaarten deelt op de trekstapel. Nog een extra is dat je elkaars handen kan combineren wat een voordeel voor jou, maar ook een nadeel voor je medespeler kan zijn.

De laatste uitbreiding is eigenlijk helemaal geen uitbreiding, maar een variant op het basisspel. De NSFW (Not Safe For Work) editie heeft een aanbevolen leeftijd van 18 jaar en ouder. Behalve van katten explosies, ben je het liefst ook liefhebber van tietmagiërs en billen. Deze variant is dan ook geschikt als partyspel.

Skipbo spel

Skipbo is een competitief kaartspel dat veel wegheeft van Uno, maar dan zonder het pesten. Het is makkelijk te leren en dus leuk om zowel met de hele familie of alleen met z’n drietjes te spelen. Het leuke van Skipbo is dat je geen uitbreiding nodig hebt om andere varianten te spelen van het spel. Het kan allemaal met het basisspel!

De speelkaarten zijn genummerd van 1 tot en met 12. Het doel is om zo snel mogelijk je kaarten in de volgorde van 1 tot 12 af te spelen. De eerste die dit doet, is de winnaar. Dit kaartspel is makkelijk uit te leggen en makkelijk te begrijpen en dus met iedereen te spelen. 

De aanbevolen leeftijd van Skipbo is vanaf 7 jaar, vanwege de aanpasbare moeilijkheidsgraad. Ook kan je het spel individueel of met een partner spelen, zolang je het maar met maximaal 6 personen speelt of met z’n tweeën. De speelduur staat niet vast, omdat die sterk afhankelijk is van de kaarten die je hebt. Wat je wel weet, is: hoe meer spelers, hoe langer het spel duurt!

Wie is de ezel?

 Wie is de ezel?
Wie is de ezel?

Het kinderlijke kaartspel Wie is de ezel? is leuk voor kleine en grote gezelschappen. Dit onvoorspelbare kaartspel houdt je tot op het einde in de spanning. De meest gevreesde kaart is natuurlijk de ezel, want we weten niet wie die is. Het doel is om zo snel mogelijk je kaarten weg te spelen, want anders krijg je strafpunten!

Van te voren spreek je af wie de punten bijhoudt en hoeveel potjes er gespeeld zullen worden. Je kan het spel dus helemaal aanpassen naar jouw wensen. Wanneer er iemand geen kaarten meer heeft, is het gehele spel afgelopen. De speler met de minste strafpunten heeft gewonnen! 

De aanbevolen leeftijd voor Wie is de ezel? is vanaf 8 jaar en duurt maar een half uurtje. Dit kaartspel kun je met minimaal 3 personen spelen en met maximaal maar liefst 12 personen. Hoe meer spelers, hoe minder kaarten aan het begin worden uitgedeeld en hoe langer het spel kan uitlopen.