Meteen naar de inhoud

Grote Groepsspellen

Wat zijn grote groepsspellen? 

Grote groepsspellen speel je met meer dan maximum 6 personen. Zo nu en dan komt er ook wel een spel voorbij met een maximum van 8 spelers. Maar wat als een paar van je vrienden ook hun aanhang willen meenemen? Paniek! Moeten jullie dan om de beurt spelen? Maar dat is ook niet zo gezellig.. Daarvoor heb je grote groepsspelen. Die zijn geschikt voor groepen van minimaal 8 spelers tot soms wel 100 of meer!

Wat is er leuk aan Grote Groepsspellen? 

Het leuke aan grote groepsspellen is dat je al je gasten actief kan betrekken bij het spel. Geen wachtrij of meekijkers, maar iedereen doet meteen gezellig mee. Bij dit soort spellen merk je vanzelf dat het met te weinig spelers een beetje suf wordt. Dus.. hoe meer, hoe beter! 

Met hoeveel mensen doe je grote Groepsspellen? 

De meeste grote groepsspellen kan je spelen met minimaal 10 spelers, maar er zijn ook een aantal die je al vanaf 8 kan spelen. Wat is het maximum? Hangt natuurlijk af van het type spel, maar er zijn spellen die je met 30 en soms wel 50 man kan spelen. Als je ook nog eens uitbreidt naar de digitale wereld, dan kan je zelfs online met 300 man spelen! Maak je dus geen zorgen over het maximum aantal spelers.

Wat zijn volgens ons de Top-3 grote groepsspelen?

Wij zijn natuurlijk op zoek gegaan naar de leukste grote groepsspellen en hebben voor jullie een top 3 samengesteld. Het zijn 3 hele verschillende groepsspelen, dus voor een ieder wat wils.

Secret Hitler

Secret Hitler spel
Secret Hitler spel

Ben jij fan van spelletjes zoals Saboteur en Cards Against Humanity? Dan moet je dit spel écht in huis hebben! De makers van CAH bedachten dit groepsspel, dus weet je al dat je Secret Hitler met een vette knipoog hoort te spelen. Maar er kleeft zeker ook een actuele boodschap aan vast: iets over een democratie veranderen in een fascistische dictatuur?

Secret Hitler is een Engelstalig strategisch bordspel, maar ook een rollenspel waarin de liberalen het opnemen tegen de fascisten. Net als bij Saboteur weet je natuurlijk niet wie de ‘secret Hitler’ is. Het doel van de liberalen is om de machtsgreep van Hitler te voorkomen, terwijl de fascisten juist zo snel mogelijk aan de macht willen komen.

Dit groepsspel is het leukst met minimaal 8 spelers, maar kan je al vanaf 5 spelers spelen. Het maximum is 10 spelers. Het thema van dit spel is niet bepaald geschikt voor de kinderen, dus is de aanbevolen leeftijd 18+ en duurt het spel ongeveer anderhalf uur.

Weerwolven spel

Weerwolven spel
Weerwolven spel

Het rollenspel Weerwolven van Wakkerdam moet natuurlijk in onze top 3 staan! Het spel wordt meestal afgekort naar Weerwolven en is bedoeld voor grote groepen van alle leeftijden. Het verhaal, dat door de spelleider wordt geleid, gaat over vreedzame burgers die de strijd aangaan tegen de weerwolven in hun midden. Echter is het onbekend wie de weerwolven zijn. Lukt het je om de weerwolven te ontmaskeren of elimineer je onschuldige burgers?

Weerwolven speel je met speelkaarten waarop staat afgebeeld welke rol jij krijgt. De 2 standaard rollen zijn natuurlijk die van de burgers en de weerwolven, maar er zijn ook speciale karakters zoals het onschuldige meisje, de heks en de jager. Elk karakter heeft speciale eigenschap. In de nacht vermoord een weerwolf een burger en de volgende dag proberen de burgers de weerwolf te elimineren in een vergadering. Maar dit word ze niet eenvoudig gemaakt, want de weerwolven nemen zelf ook deel aan de vergadering.

Hoe groter de groep, hoe toffer het spel! Zolang je groep maar tussen de 8 en 18 spelers heeft. De eenvoudige spelregels en spelleider maken het spel makkelijk en toegankelijk voor alle leeftijden vanaf 8 jaar. De speelduur is ongeveer 45 minuten. Het spel extra spannend maken? Speel in het donker en geef elke speler een kaarsje dat ‘een leven’ aantoont. Gaat jouw personage ‘dood’? Dan blaas je je kaarsje uit.

De Mol spel

Wie is de Mol spel
De Mol spel

Als je helemaal warm van binnen wordt van het vorige spel, dan ga je deze zeker ook leuk vinden! De Mol is ook een rollenspel waarin agenten het tegen de mollen opnemen. Net zoals bij Weerwolven neemt een deel van de groep een andere identiteit aan en moeten zij hun medespelers misleiden. De leider moet zijn missieteam dus zorgvuldig kiezen, want er liggen mollen op de loer! 

De overheid is corrupt en het is de taak van de agenten om die te laten vallen met behulp van missies. Door middel van afleiding en discussie proberen de agenten uit te vinden wie de mollen zijn, maar de mollen weten wel wie hun medestanders zijn. Als de agenten 3 missies succesvol hebben uitgevoerd, dan hebben ze gewonnen. Maar als de mollen 3 missies hebben doen mislukken, dan winnen zij!

De Mol is geschikt voor 5 tot 10 spelers en duurt ongeveer een half uurtje.Het grote voordeel van De Mol t.o.v. Weerwolven is dat je hoe dan ook in het spel blijft. Ook al weet iedereen dat je een mol bent, mag je nog steeds doorspelen. De aanbevolen leeftijd voor dit bordspel is 12 jaar.