Meteen naar de inhoud

Dobbelspellen

Dobbelspellen, wat zijn dat?

Dobbelspel, het woord is afgeleid van dobbelen en dat betekent spelen met dobbelstenen. Dobbelspellen worden dus altijd met dobbelstenen gespeeld. Vaak zijn die in combinatie met een speelbord of speelkaarten. De dobbelspellen die wij belichten zijn spellen waarbij geluk (bijna) altijd allesbepalend is.

Wat is er leuk aan een dobbelspel?

Wat er nou zo leuk is aan dobbelspellen is natuurlijk de geluksfactor. Je kan geen gebruik maken van tactiek en bent grotendeels afhankelijk van de geluksfactor. Dat maakt het vooral spannend, want dat kan je niet van te voren weten. Dus gewoon gaan met die banaan! 

Met hoeveel mensen kan ik dobbelspellen spelen?

Dobbelspellen zijn er voor zowel kleine als grote gezelschappen. Elk dobbelspel heeft weer een ander doel of thema, waardoor je goed moet opletten welke je kiest. Voorkom teleurstelling en kijk goed voor hoeveel spelers het spel bedoeld is. De spellen die wij belichten zijn net op het randje tussen kleine en middelgrote gezelschappen. 

Wat zijn volgens ons de dobbelspellen top-3?

De top 3 dobbelspellen die wij voor jullie hebben opgesteld zijn leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Ze zijn te spelen in duo’s, maar ook in groepjes van meer.

Regenwormen spel

Regenwormen spel
Regenwormen

Regenwormen is een kinderlijk spel dat je op elk moment overal kunt spelen. Je gooit met 8 dobbelstenen en hoeft dus maar tot 36 te kunnen tellen. De spelers stellen hongerige kippen voor die op zoek zijn naar regenwormen. Dit snelle spel is volledig gebaseerd op geluk, dus hoef je niet te veel na te denken. Ideaal voor de jonge spelers dus!

Behalve met dobbelstenen, speel je ook met stenen. Bij de juiste combinatie van gegooide ogen en wormen, mag je ook stenen van andere spelers afpakken. Wees er wel van bewust dat als je te veel risico neemt, dat je ook weer stenen moet inleveren. Degene die aan het eind van het spel de meeste regenwormen heeft “gevangen”, heeft het spel gewonnen!

De aanbevolen leeftijd voor dit dobbelspel is vanaf 8 jaar en is met 2 tot en met 7 personen te spelen. Hoewel het spel erg kinderlijk lijkt, is het ook voor volwassenen een leuk spel. Je kan het namelijk ook goed omtoveren tot een drankspel. En met een speelduur van maar 30 minuutjes komt dat maar al te mooi uit.

Regenwormen uitbreiding

Regenwormen uitbreiding spel
Regenwormen uitbreiding

Regenwormen heeft ook een uitbreiding. De uitbreiding heeft onder extra extra tegels,  diverse fiches en ook nog een aantal specialisten. De specialisten horen bij bepaalde tegels, dus als je één van de tegels wint, dan krijg je ook de extra’s! Alle extra mogelijkheden in deze uitbreiding maken het spel alleen maar nog leuker dan het al is. 

Naast deze uitbreiding heeft de uitgever, 999 Games, ook een Junior versie uitgebracht. Zo kunnen ook de kleintjes al vanaf 5 jaar meedoen met het spel. In Regenwormen Junior zijn de spelregels extra vereenvoudigd voor de allerkleinsten.

Perudo

Perudo spel
Keer op keer

Het dobbelspel Perudo is zowel eenvoudig als verrassend. Met je bekertje schud je de dobbelstenen, keert die om op tafel, gluurt vervolgens naar je eigen score en probeert te gokken hoeveel dobbelstenen van een bepaald getal er minimaal zijn gegooid. Dat is het!

De spanning in dit spel zit ‘em in het bluffen. Wie het beste bluft en ook nog goed kan gokken wat de andere spelers hebben gegooid, mag zich kronen tot winnaar! Het duurt niet te lang, maar zorgt toch voor een goede workout voor je hersenen. Competitieve vrienden? Dan is dit zeker een aanrader!

De aanbevolen leeftijd voor Perudo is vanaf 8 jaar en duurt maar zo’n 30 minuten. Je kan dit met z’n tweeën spelen, maar ook maximaal met z’n zessen. Hoe meer spelers, hoe overtuigender je moet kunnen bluffen!

Keer op keer spel

Keer op keer spel
Keer op keer

Ben jij ook puzzelfanaat? Dan is Keer Op Keer de beste combinatie voor jou! Is het hele gezin ook dol op puzzels? Ook zij zijn van harte welkom. Op het speelbord probeer je zoveel mogelijk vakjes aan elkaar te kruisen, zodat je volle kolommen krijgt. Dat doe je, omdat je de meeste punten wilt verdienen.

In dit dobbel- en puzzelspel in één probeer je ook jouw medespelers te slim af te zijn door de gewenste combinaties af te pakken en dus nog meer punten te verdienen. De speler met de meeste punten is de winnaar!

De aanbevolen leeftijd van Keer Op Keer is vanaf 8 jaar, vanwege de lage moeilijkheidsgraad en duurt maar een half uurtje. Ook voor dit spel geldt een maximum van 6 spelers, maar kan je het ook in een tweetal spelen.