Meteen naar de inhoud

Coöperatieve spellen

Wat zijn coöperatieve spellen?

Coöperatieve spellen zijn spellen waarbij je tegen het spel speelt in plaats van tegen je medespelers. Deze categorie kun je ook als wij “Wij vs Het Spel” beschrijven. In de meeste gevallen kan je alleen winnen van het spel door goed samen te werken. Maar het komt ook wel voor dat een ieder voor zichzelf speelt, maar nog steeds met het gemeenschappelijke doel om “Het Spel” te verslaan.

Wat is er leuk aan coöperatieve spellen?

Het unieke van coöperatieve spellen is het saamhorigheidsgevoel. Dat betekent dat de gezelligheid vooral in de samenwerking zit met je medespelers.

Met hoeveel mensen kan ik coöperatieve spellen spelen?

Coöperatieve spellen kun je spelen in kleine gezelschappen. We hebben een aparte pagina voor spellen met zijn tweeën.

Deze categorie is geschikt voor speelgroepen van 3-8 personen. Afhankelijk van het spel kan het juist leuker of even leuk zijn met meerdere spelers.

Wat is volgens ons de Top-3 coöperatieve spellen?

Lees gauw verder om ze te ontdekken!

Pandemic

Pandemic spel
Pandemic spel

Het klassieke bordspel Pandemic is nu ook verkrijgbaar in het Nederlands! In dit strategische spel zijn jij en je medespelers leden van een elite team die gaan strijden tegen 4 bijzondere dodelijke ziektes. Gezamenlijk reis je de hele wereld rond om de wereld te redden van deze pandemie. Je maakt het zo moeilijk of makkelijkst als jouw gezelschap dat wilt.

Dit coöperatieve spel zorgt ervoor dat niemand de behoefte heeft om even met hun telefoon bezig te zijn; iedereen doet actief mee! Je werkt samen, raakt samen in paniek en bepaalt samen een strategie. Natuurlijk is dit bordspel ook meteen actueel vanwege de huidige pandemie waarin we zitten. 😉

De aanbevolen leeftijd voor Pandemic is vanaf 10 jaar oud en vooral een aanrader voor spelers die liever met elkaar spelen in plaats van tegen elkaar. De geschatte speelduur is 45 minuten en is vooral afhankelijk van hoe moeilijk of makkelijk de spelers het maken.

Catan – Het Snelle Kaartspel

Kolonisten van Catan spel

De titel zegt het al, de kaartversie van Kolonisten van Catan! Ook in deze versie bouw je straten, dorpen, steden en zet je ridders in. Maar let op dat je deze niet weer verliest aan je medespelers. Het is nooit helemaal zeker of je behaalde overwinningspunten ook echt van jou blijven!

Dit vlotte kaartspel heeft relatief eenvoudige spelregels, waardoor het ook geschikt is voor kinderen. Net als bij het originele bordspel heb je ook voor deze versie veel tactiek nodig. Je moet dus goed nadenken welke stap voor jou het handigst is en op welke manier je je tegenstanders dwars kan zitten.

De aanbevolen leeftijd voor Catan: Het Snelle Kaartspel is vanaf 8 jaar, vanwege de moeilijkheidsgraad. Uiteraard is het ideaal om met z’n tweeën te spelen, maar je kan het eventueel ook met z’n vieren spelen. Als je dit spel in tweetal speelt, kan het zo’n 45 minuten duren.

Hanabi

Hanabi spel
Hanabi spel

Ook Hanabi is een coöperatief spel, waarbij je de speelkaarten van je tegenstander ziet, maar niet die van jezelf. Dit zorgt voor een hoge spanningsboog, want je mag maar een paar hints geven aan je medespeler. Wist je dat Hanabi zelfs is genomineerd voor spel van het jaar 2013 in Duitsland?

Dit deductie-kaartspel klinkt heel simpel, maar dat maakt het niet minder spannend. Het doel is om gezamenlijk elke soort op volgorde af te leggen. Probeer dit maar met een gelimiteerd aantal hints die je elkaar mag geven. Communication is key! Want als jij de hint anders opvat, kan dat zomaar game over betekenen voor jullie allemaal. Wil je dat op je geweten hebben?

De aanbevolen leeftijd van Hanabi is vanaf 8 jaar en duurt ongeveer een half uurtje. Het is geschikt om met minimaal 2 en maximaal 5 personen te spelen. Binnen no time leer je de denkwijze beter kennen van je gezelschap!